Skip to content
Ekstra-neitsytoliiviöljy ruoanlaitossa ja lautasella -artikkelin kuva
BLOGI

Ekstra-neitsytoliiviöljy ruoanlaitossa ja lautasella

Korkealuokkainen Filos ekstra-neitsytoliiviöljy on herkullista ja sitä voi käyttää kaikessa ruoanlaitossa. Oliiviöljy sisältää runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja ja se antaa ruoalle välimerellisen maun. Tästä blogista voit lukea vinkkejä, miten lisäät öljyä ruokalautasellasi.

Välimeren ruokavalio on tunnustetusti terveellinen. Se sisältää runsaasti kuitupitoisia ruoka-aineita kuten viljoja, kasviksia, hedelmiä, palkokasveja sekä pähkinöitä ja siemeniä. Kaloja, lintuja ja maitotuotteita syödään kohtalaisesti, mutta punaista lihaa vain harvoin ja pieniä määriä. Ekstra-neitsytoliiviöljy on ruokavalion pääsääntöinen rasvojen lähde.

Ekstra-neitsytoliiviöljy puristetaan suoraan oliivin hedelmästä

Korvataan kovat rasvat kasviöljyllä

Usein kuulee sanottavan, että voi antaa ruoalle hyvän maun. Monen meidän mielestä esimerkiksi pannulla paistetut kalat maistuvat paremmilta voissa paistettuina. Voita ei kuitenkaan tarvitse olla paljon ja osan siitä voi korvata pehmeällä rasvalla. Pehmeitä rasvoja ovat juoksevat kasvisrasvat. Ekstra-neitsytoliiviöljy puristetaan suoraan oliivipuun hedelmästä käyttäen kylmäpuristusmenetelmää, joka ei vahingoita oliivin sisältämiä hyödyllisiä aineita. Se sopii mainiosti myös paistamiseen, kunhan paistolämpötila pysyy maltillisena eli korkeintaan 180 °C. Sopivassa lämpötilassa, ilman ylikuumenemista, oliiviöljy säilyttää hyvät ominaisuutensa.

Nämä ruoat rakastavat oliiviöljyä

Herkullisen hedelmäinen ekstra-neitsytoliiviöljy on Välimeren ruokavalion perusta ja yksi olennaisimmista raaka-aineista. Vivahteikas ekstra-neitsytoliiviöljy voi maistua ajoittain voimakkaalta, jopa hieman kitkerältä, mutta sen makuun tottuu nopeasti ja pian sitä huomaa jo kaipaavansa. Oliiviöljyn maku vaihtelee mm. kasvupaikan ja lajikkeen mukaan.

Kreikkalaisessa salaatissa käytetään runsaasti ekstra-neitsytoliiviöljyä

Kreikassa ekstra-neitsytoliiviöljyä käytetään kaikessa ruoanlaitossa – ja runsaasti. Jokainen meistä on yllättynyt ensimmäisen kerran nähdessään kreikkalaisen salaatin horiatikin, jossa tomaatit, kurkut, sipulit ja vihreä paprika suorastaan uivat oliiviöljyssä. Kasvisten päällä on muhkea pala fetajuustoa, joka on koristeltu kuivatulla oreganolla ja raidalla ”juoksevaa kultaa”, oliiviöljyä.

  • Salaatit

Ekstra-neitsytoliiviöljy on myös erinomainen kastike salaateille, vihanneksille ja perunoille. Lisää öljyyn etikkaa, balsamietikkaa tai sitruunan mehua ja mausta mustapippurilla ja yrteillä. Kaada kastike aterian päälle ja sekoita kevyesti. Kastikkeen voi myös laittaa erilliseen tarjoiluastiaan, josta jokainen voi annostella itse haluamansa määrän.

  • Keitot ja pataruoat

Keittoihin ja pataruokiin öljyä voi lisätä juuri ennen tarjoilua tai siinä vaiheessa, kun ruoka on melkein valmista. Öljy tekee liemestä kiiltävän ja hiukan paksumman koostumukseltaan. Välimeren maissa palkokasveilla on merkittävä osuus ruokavaliota. Papuja, herneitä ja linssejä valmistetaan monella tapaa. Kreikkalaisen keittiön yleisimpiä keittoja ovat papu- ja linssikeitot. Kastike on usein tomaattipohjainen ja makunsa se saa tuoreista vihanneksista ja yrteistä. Oliiviöljy kruunaa keiton.

  • Uuniruoat

Kasvikset, lihat, kala ja kana kypsyvät hiljalleen uunissa noin 150–200 °C. Uunipellille on helppo ladata useita eri aineksia, maustaa oman maun mukaan yrteillä ja mausteilla ja lorauttaa lopuksi ainesten päälle öljyä. Tällainen slow food on ihan tavallista ruokaa kreikkalaisen perheen arjessa ja sen valmistuksessa käytetään aina ekstra-neitsytoliiviöljyä. Ruokaa voi valmistaa kerralla ison uunipellillisen, niin siitä riittää useammaksikin päiväksi.
Vaikka oliiviöljy sisältää paljon energiaa, on se kuitenkin niin hyvää, että sen käyttöä ruoanlaitossa ja ruokavaliossa ei kannata korkean energiapitoisuuden vuoksi välttää.
Alta löydät pari herkullista ja helppoa kreikkalaista reseptiä.

Kreikkalainen sitruunakana uunissa

– n. 1 kg kananrintaleikettä
– 1 kg perunoita
– 1 valkosipulinkynsi
– 1 sitruunan mehu
– 1 dl ekstra-neitsytoliiviöljy
– Suolaa, mustapippuria
– Kuivattua oreganoa tai timjamia
– Vettä
Kuori perunat, pilko isohkoiksi lohkoiksi ja laita kylmään veteen likoamaan. Voit tehdä tämän jo edellisenä päivänä ja laittaa perunat odottamaan jääkaappiin. Laita uuni kuumenemaan 180 °C. Lorauta hiukan oliiviöljyä syvälle, isolle uunipellille. Mausta öljy suolalla, pippurilla ja yrteillä. Ladot kananrintaleikkeet pelille ja pyöräytä öljymausteseoksessa. Aseta leikkeet nahkapuoli ylöspäin. Kaada perunoista vesi pois ja lado lohkot kananrintojen ympärille tasaisesti. Pilko tai raasta valkosipulinkynsi ja purista sitruunan mehu. Laita lasiin tai pieneen kulhoon oliiviöljy, sitruunan mehu, valkosipulinkynsi, suola ja mustapippuri. Sekoita kevyesti ja kaada tasaisesti ruoan päälle. Lisää varovasti pellille sen verran vettä, että pohja peittyy, peitä foliolla ja laita uuniin. Kypsytä ruokaa folion alla tunnin. Ota folio pois ja anna ruoan kypsyä niin kauan, että se on saanut kauniin kullanruskean värin.

Hitaasti kypsytetty kasvispaistos

Turluu eli kasvispaistos uunissa

– N. 1 kg perunoita
– 400 g kesäkurpitsaa / munakoisoa
– 2 keskikokoista sipulia
– 2 keskikokoista kypsää tomaattia
– 2 valkosipulinkynttä
– 400 g tomaattimurskaa
– Tuoretta persiljaa
– ½ dl sitruunan mehua tai kreikkalaista viinietikkaa
– 1 dl ekstra-neitsytoliiviöljyä
– Suolaa ja mustapippuria
– Vettä
Kuori perunat ja laita ne kylmään veteen likoamaan. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen Kuori myös sipulit ja valkosipulinkynnet. Leikkaa perunat, kesäkurpitsat, munakoiso, sipulit ja tomaatit isohkoiksi kuutioiksi ja lado ne tasaisesti uunipellille. Murskaa tai raasta valkosipulinkynnet ja hienonna persilja ja laita kasvisten joukkoon pellille. Kaada vielä tomaattimurska päälle ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Purista sitruunan mehu suoraan paistoksen päälle, mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada öljy tasaisesti ja lisää lopuksi vettä sen verran, että kasvikset peittyvät noin puoliksi. Anna ruoan kypsyä uunissa folion alla tunnin. Ota folio pois ja tarkista, että kasvisten alaosissa on nestettä. Lisää tarvittaessa vettä hiukan. Paista vielä niin kauan, että liemi on tasaantunut ja kasvikset saavat kauniin paahtuneen värin.

Lisää reseptejä löydät verkkosivultamme kohdasta reseptit

Back to top