Kreikkalainen naudanlihapata stifado

Stifado on perinteinen kreikkalainen lihapata, joka valmistetaan naudan- tai kaninlihasta. Stifado lihapadassa sipuleita ei silputa vaan ne jätetään isoiksi lohkoiksi tai käytetään jopa kokonaisina, jos sipulit ovat tarpeeksi pieniä. Sipuleiden annetaan hautua miedolla lämmöllä oliiviöljyssä, kunnes ne ovat makeita ja pehmeitä. Kaikki ainekset lisätään pataan pikkuhiljaa, eikä niitä sekoitella sen enempää.
Tämän ruoan valmistus kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Lihalle on hyvä antaa pari tuntia aikaa marinoitua ennen kuin varsinaisen padan valmistus alkaa. Pataa haudutetaan pitkään miedolla lämmöllä.
Marinadissa käytetään välimerellisiä makuja, rosmariinia, kanelia ja laakerinlehteä. Lopputuloksena on maukas ja aromaattinen ruoka, joka tarjoillaan Kreikassa yleensä paistettujen perunaviipaleiden kanssa.
Tässä reseptissä on käytetty sekä lihan marinoimisessa että kastikkeessa appelsiinia tuomaan raikkautta ja makeutta. Sipulit ja valmiiksi kuoritut tomaatit on jätetty pataan isoina paloina. Jokainen aines, naudanliha, sipulit ja tomaatit, yhdistyvät yrttien ja mausteiden kanssa omaksi makuelämykseksi. Tomaatissa maistuu punaviini ja lihassa rosmariini. Lihapalat pyöräytetään vehnäjauhoissa ennen paistamista, ja lisätään vasta pintapaistettuna karamellisoitujen sipuleiden sekaan. Stifadon kastike syntyykin näistä kaikista aineksista, ja maustetaan vielä punaviinillä ja Filos balsamicokastikkeella.
Lopputuloksena on jännittävä yhdistelmä maukkaita välimerellisiä makuja. Tämä ruoka on kuin suoraan kreikkalaisesta tavernasta.
-
Valmistusaika
- Työaika: 1 h
- Paistoaika: 2 h
- Yhteensä: 3 h
Valmistusaineet
2 rkl | Filos punaviinietikkaa |
---|---|
1 rkl | suolaa |
1/2 | appelsiinia halkaistuna |
1 | oksa tuoretta tai 1 rkl kuivattua rosmariinia |
1 | kanelitanko |
1 | laakerinlehti |
suolaa ja mustapippuria | |
4 | kokonaista mustapippuria |
vettä |
1000 g | nauhanlihaa (esim. paahtopaistia) |
---|---|
16 | pientä sipulia tai 4 isoa sipulia kuorittuna ja halkaistuna neljään osaan |
1 | valkosipulinkynsi murskattuna |
2 rkl | jauhoja |
1 dl | Filos ekstra-neitsytoliiviöljyä |
2 rkl | Filos punaviinietikkaa |
400 g | kokonaisia tomaatteja kuorittuna (säilyke tai tuore) |
appelsiininkuorta | |
1 | laakerinlehti |
1,5 dl | punaviiniä |
2 rkl | Filos tummaa balsamicokastiketta |
suolaa ja mustapippuria |
Valmistusohje
Liha on hyvä aluksi leikata isohkoiksi kuutioiksi (n. 5 cm) ja marinoida hyvissä ajoin ennen valmistusta. Suolaa lihapalat kauttaaltaan ja lisää vettä niin paljon, että palat peittyvät. Lisää myös loput marinointiainekset. Anna lihojen marinoitua pari tuntia ennen valmistusta. Näin liha ehtii imeä tarpeeksi makua appelsiinista ja mausteista.
Kuori sipulit ja jos käytät isoja sipuleita, leikkaa ne neljään osaan. Kuumenna keskiteholla puolet oliiviöljystä paksupohjaisessa kattilassa ja hauduta sipuleita noin 10 minuuttia niin, että ne alkavat kuultaa, mutta eivät ruskistu. Lisää murskattu valkosipulinkynsi ja anna sipuleiden maustua pari minuuttia. Sipulit saattavat tarttua pohjaan, mutta voit irrotella niitä kevyesti puu- tai muovilastalla pohjasta. Tämä pohjaan jäänyt sipulinpinta antaa sipuleille herkullista makeutta. Lisää joukkoon punaviinietikka. Anna hautua vielä pari minuuttia, kunnes punaviinietikka on imeytynyt kunnolla sipuleihin. Jätä sipulit kattilaan hautumaan erittäin miedolle lämmölle siksi aikaa, kun ruskistat marinoidut lihapalat.
Valuta nesteet lihasta ja kuivaa palat hyvin talouspaperilla. Pyöräytä lihapalat jauhoissa kauttaaltaan. Jauho sitoo lihan nesteitä, ja toimii kastikkeen sakeuttamisaineena. Kuumenna loput oliiviöljyt pannulla ja ruskista lihapalojen pinta joka puolelta. Älä täytä pannua täyteen vaan paista palat osissa. Näin varmistut, että kaikki pinnat ovat paistuneet ja liha pääsee hiljalleen kypsymään pehmeäksi tomaattien ja mausteiden kanssa.
Lisää paistuneet lihapalat karamellisoitujen sipulien joukkoon sitä mukaa, kun ne ovat ruskistuneet. Mausta pata punaviinillä ja balsamicokastikkeella ja anna kiehahtaa.
Tee ristiin viillot tomaattien päälle. Älä kuitenkaan murskaa tomaatteja, jotta nesteet eivät pääse valumaan niistä liian nopeasti kattilan pohjalle. Lisää tomaatit lihojen ja sipulien sekaan. Lisää myös laakerinlehti ja appelsiinin kuori.
Hauduta pataa kannen alla hiljalleen noin kaksi tuntia, kunnes liha on pehmeää ja suorastaan sulaa suussa. Pidä huoli, että padassa on sopivasti lientä haudutuksen aikana. Lisää tarvittaessa vettä. Kun liha tuntuu kypsältä, lisää suola ja vasta jauhettu mustapippuri.
Tarjoile oliiviöljyssä paistettujen perunaviipaleiden kanssa.