Dodonin kovat keltaiset juustot
Perinteiset kreikkalaiset graviera- ja kefalograviera-juustot valmistetaan joko vuohen- tai lampaan- ja vuohenmaidosta. Jokaisella juustotalolla ja paikkakunnalla on omat salaiset reseptinsä ja makumieltymyksensä.
Kreikkalainen graviera-juusto on saanut nimensä sveitsiläiseltä gruyérejuustolta. Juustot muistuttavatkin toisiaan, mutta graviera-juuston maito lypsetään vuohista ja lampaista. Sveitsiläinen gruyéra sen sijaan valmistetaan lehmänmaidosta.
Kefalotyri-juustoa on yksi Kreikan suosituimmista juustoista. Sitä onkin valmistettu jo Bysanttiinin ajoista lähtien. Perinteinen kefalotyri valmistetaan lampaan- ja vuohenmaidosta, ja se kypsyy noin kolme kuukautta. Mitä kauemmin juusto kypsyy, sitä kovemmaksi ja aromikkaammaksi se tulee. Vuoden vanha kefalotyri-juusto on juustojen aatelia!
Kefalograviera-juusto on perinteinen kreikkalainen kova juusto, joka valmistetaan vuohen- ja lampaanmaidosta. Tämä juusto kehitettiin vastaamaan sekä kefalotyri- että graviera-juustojen parhaita ominaisuuksia. Kefalogravieralla on Euroopan Unionin myöntämä alkuperänimisuoja.
Dodonin kovat keltaiset juustot