Oliiviöljyn valmistus alkaa käytännössä jo matkalla puusta puristamoon. Mitä nopeammin oliivit pääsevät käsittelyyn, sitä vähemmän ne altistuvat ympäristön epäpuhtauksille. Käsittely alkaa puhdistuksella, jossa oliivit erotetaan lehdistä ja oksista, jotka ovat poiminnan aikana pudonneet oliivien mukana keräysastioihin. Tämän jälkeen hedelmän liha rikotaan varovasti ja vaivataan massaksi.
Ekstra-neitsytoliiviöljyksi saa kutsua vain sellaista öljyä, jonka massa on korkeintaan 27 asteista. Jotta tällaisesta massasta saadaan irti varsinainen öljy, pitää sille tehdä kaksivaiheinen erotteluprosessi. Aluksi erotellaan oliivin neste ja kiinteä osa, ja sen jälkeen nesteestä varsinainen öljy. Ennen vanhaan massa puristettiin käyttäen hyväksi hydrauliikalla toimivia prässejä tai kiviä. Nesteen ja kiinteän massan erottamista toisistaan prässillä kutsutaan puristamiseksi. Nykyään tällaisia puristamoja on Kreikassa enää hyvin vähän. Suurin osa öljyn valmistajista on siirtynyt käyttämään nykyaikaisempaa tekniikkaa, jossa öljy erotellaan mekaanisesti.