Skip to content
Halloumikuutioita vihannesten kanssa vartaassa
BLOGI

Halloumi, Kyproksen perinnejuusto ja suomalaisten grillikauden suosikki

Halloumi on kyproslainen perinnejuusto, joka löytyy monen suomalaisen ravintolan ruokalistalta. Sen raaka-aineet tulevat Kyprokselta ja se valmistetaan ikivanhojen perinteiden mukaan. Juustoa voi paistaa, keittää, grillata tai syödä sellaisenaan. Se sopii erinomaisesti pata- ja uuniruokiin, salaatteihin ja voileipien väliin.

Suojattu alkuperänimitys

Halloumi-juustoa valmistetaan ainoastaan Kyproksen saarella ja se onkin yksi niistä tuotteista, joille Euroopan Unioni on myöntänyt sekä suojatun alkuperänimityksen että suojatun maantieteellisen merkinnän. Saaren välimerellinen ilmasto ja rikas maaperä luovat ainutlaatuisen kasvualustan maidontuotantoeläinten ravinnolle. Lehmien, lampaiden ja vuohien rehu saadaan saaren rikkaasta kasvistosta, ja näille eläimille on määritelty laidunalueet suojatun maantieteellisen alkuperämerkinnän mukaan. Suojattu alkuperänimitys määrää tarkasti tuotteessa käytettyjen olennaisten raaka-aineiden alkuperän sekä eläinten oman elinympäristön, että ravinnon maantieteellisen kasvualustan. Samalla se varmistaa juuston korkean laadun ja takaa juustonvalmistuksen perinteen jatkumisen saarella.

Halloumin maun erityslaatuisuus tulee mintusta, joka lisätään juustoon jo valmistusvaiheessa. Sen raikkaat aromit keventävät suolaisen juuston makua.

Keitä, paista tai grillaa – halloumi säilyttää muotonsa

Halloumi valmistetaan juoksettamalla maitoa, jonka jälkeen se kypsennetään ja muotoillaan sille ominaiseen muotoonsa. Halloumi-juusto voi olla taitettuna, kuten ovat pienemmät 150 g – 225 g Filos halloumit, tai isoksi paloiksi muotoiltua halloumia, kuten 750 g Filos halloumit, josta voi kätevästi leikata kuutioita, pölkkyjä ja viipaleita käyttötarkoituksen mukaan. Juusto on väriltään valkoista tai haalean kellertävää ja se maistuu ja tuoksuu maidolta, heralta ja mintulta.

Erityinen valmistusmenetelmä takaa juuston kimmoisuuden, jonka ansiosta se myös säilyttää muotonsa korkeissakin lämpötiloissa. Kyproslaiset nauttivat juustoa päivän jokaisella aterialla, sellaisenaan sekä keitettynä, paistettuna että grillattuna. Halloumi-juusto kuuluu saarella sekä juhlaan että arkeen.

Neljä vinkkiä halloumin käyttöön

Halloumi-juusto säilötään suolaveteen, joten siinä saattaa olla melko voimakas pintasuola. Voit vähentää suolaisuuttaa käyttämällä juustopalan ennen valmistusta kraanan alla tai liottamalla hetken vedessä.

  1. Halloumi-juusto on sellaisenaan maukasta, mutta sitä voi myös marinoida. Leikkaa juusto haluamasi kokoisiksi paloiksi ja marinoi yrteillä. Laita jääkaappiin maustumaan.
  2. Mausta kasvikset ja juurekset. Paahda kasviksia pannulla tai uunissa ja raasta halloumia päälle. Juusto antaa kasviksille täyteläisyyttä, eikä suolaa tarvitse lisätä erikseen.
  3. Keitetyn pastan paras kaveri on juusto. Halloumi-juuston voit lisätä pastan sekaan keittovaiheessa, jolloin pasta imee itseensä halloumista suolaa ja mintun raikkaita aromeja samalla kun se kypsyy.
  4. Suomessa halloumin ehdoton sesonkikausi on kesä, jolloin grilli on aina kuumana. Leikkaa halloumi isoiksi kuutioiksi ja kasaa mieleisesi kasvisten kanssa herkullinen halloumi-varras. Lisää pintaan hiukan ekstra-neitsytoliiviöljyä ja sitruunan mehua ja grillaa pinta sopivasti ruskeaksi. Isot halloumi-palat kypsyvät rapeiksi pinnalta ja jäävät herkullisen pehmeiksi sisältä.
Back to top